Data. We zijn de weg kwijtgeraakt.

Data. We zijn de weg kwijtgeraakt.

door Vincent Buyssens, social media expert bij het communicatie en activatiebureau Friendship, 26 januari 2018

Met de belofte dat het ons leven onnoemelijk beter en comfortabeler zou maken, hebben we de laatste jaren iets te gewillig onze persoonlijke data te grabbel gegooid voor de Google’s en Facebook’s van deze wereld en hun algoritmes.

Niet dat de situatie aangezweld is tot Orwelliaanse proporties, maar onze data is te fel versnipperd over het web wat het onmogelijk heeft gemaakt om te achterhalen wie er juist toegang heeft tot onze persoonlijke data en wat er juist met gebeurt.

En ook al is ons leven wel degelijk een stuk makkelijker en aangenamer geworden dankzij slimme algoritmes, schuilt er een reëel gevaar in algoritmes die ongebreideld onze data verwerken en daar onder impuls van duizenden bedrijven voorspellingen maken die gebruikt worden om ons gedrag te kennen en te sturen.

Niet dat er noodzakelijk sprake is van kwaadaardige intenties, maar de realiteit is dat wij als individu onvoldoende controle hebben over onze gegevens en niet genoeg beschermd zijn tegen ongeoorloofd gebruik of zelfs diefstal van deze data. En in een wereld waar cyberaanvallen met de dag intenser en driester worden en datadiefstallen bedrijven, carrières en zelfs levens kunnen ruïneren, dringt een nieuwe aanpak en filosofie op privacy zich op.

Gelukkig biedt er zich binnenkort een unieke en historische opportuniteit aan die ons echt terug controle kan geven.

Deze opportuniteit heet GDPR (of General Data Protection Regulation) en is de naam van de nieuwe Europese privacywetgeving die vanaf 28 mei officieel van kracht gaat in heel Europa.

En doordat het een wet is die op het hoogste juridische niveau zal afgedwongen worden, is het geen boutade om te claimen dat dit om een historisch moment gaat die echte verandering zal teweegbrengen.

Verandering niet enkel voor individuen die meer controle zullen krijgen over hun data, maar ook voor bedrijven die veel betere processen en tools zullen hebben om die data te verwerken en beveiligen.

Inderdaad, GDPR draait niet enkel om privacy maar ook om beveiliging. En ook daar zit een gigantische opportuniteit voor bedrijven. De regels die Europa elk bedrijf oplegt zijn misschien overweldigend, bedrijven die verantwoord, bewust en transparant omgaan met data zullen er uiteindelijk ook beter bij varen.

Een GDPR-compliant bedrijf zal niet enkel meer vertrouwen opwekken bij klanten, maar is ook simpelweg beter voorbereid op de artificiële intelligentie (AI) revolutie die zich nu stilaan maar zeker aan het manifesteren is.

Data zal niet enkel zo waardevol als goud (of bitcoin) worden, maar ook zo levensnoodzakelijk als zuurstof. Google’s CEO Sundar Pichai stelde onlangs dat AI net zo’n ingrijpende impact zal hebben op onze beschaving als vuur dat deed tienduizenden jaren geleden.

Een krachtige stelling, maar als je kijkt naar hoe snel AI geëvolueerd is de afgelopen vijf jaar en hoe groot de impact nu al is op onze economie en samenleving zou de man best wel eens gelijk kunnen hebben.

De toekomst mag misschien dan nog onzeker zijn, bewust(er) omgaan met data(verwerking) is de beste voorbereiding. En GDPR ter harte nemen is alvast een eerste stap in de goede richting.

 


Masterclass GDPR

Vanaf 25 mei 2018 is een nieuwe regelgeving van kracht voor iedereen die persoonsgegevens verzamelt, beheert en gebruikt en dit zowel voor e-mail adressen als IP adressen. Dat betekent dat iedereen die met marketing bezig is, z’n aanpak zal moeten veranderen. In deze Masterclass krijg je een deep-dive in de 3 bouwstenen van GDPR:

  • Juridische bouwsteen: als bedrijf moet je weten wat GDPR is en wat je vanaf 25 mei wel en niet kan en mag met jouw data en je moet weten wat eventuele sancties inhouden.
  • Technische bouwsteen: welke IT toepassingen heb je nodig om jouw data op de juiste manier te beveiligen?
  • Marketing-Communicatie bouwsteen: hoe positioneer je je als bedrijf, na 25 mei 2018?

Je krijgt enkele quick wins mee om onmiddellijk te implementeren in je bedrijf, bijvoorbeeld : hoe ga je vanaf morgen op een creatieve wijze en toch GDPR compliant de dialoog aan met je contacten.

 IK SCHRIJF ME IN


 

Duval Union Academy